UX и UI елементи в Gutenberg, новия редактор на WordPress как да ги използваме правилно

UX и UI елементи в Gutenberg, новия редактор на WordPress: как да ги използваме правилно

Одобреният в края на 2018 г. Gutenberg е новият стандартен редактор на WordPress, който внася значителни промени в начина, по който съдържанието се създава и редактира. Използвайки блокова структура, Gutenberg позволява по-голяма гъвкавост при оформлението на публикациите, същевременно предлагайки удобен и интуитивен потребителски интерфейс. В тази публикация ще разгледаме някои от ключовите UX и UI елементи на Gutenberg и ще научим как да ги използваме правилно.

1. Интерфейсът на Gutenberg

Интерфейсът на Gutenberg е семпъл и минималистичен, като цели да се фокусира върху съдържанието, а не на опциите за настройка. Редакторът се състои от две основни части – панела за блокове и областта за писане. Панелът за блокове съдържа всички налични блокове, които можете да използвате, докато областта за писане е мястото, където се формира самата публикация.

2. Работа с блокове

Блоковете са основната единица за създаване на съдържание в Gutenberg. Всеки елемент на вашата публикация – параграф, заглавие, изображение, цитат, списък и др., е отделен блок. Това позволява всяка част от съдържанието да бъде редактирана и променяна независимо от останалите.

3. Персонализация на блоковете

Gutenberg предлага богат набор от настройки за персонализация на блоковете. Всяка част от съдържанието може да бъде форматирана и стилизирана по начин, който да отговаря на вашите нужди и предпочитания. Можете да променяте размера на шрифта, цветовете, фона, подравняването, интервалите и много други параметри.

4. Вграждане на мултимедийно съдържание

С Gutenberg вграждането на мултимедийно съдържание става лесно и удобно. Можете да добавите изображения, видео, аудио, графики, таблици и др. с няколко клика. Това създава по-богат и визуално привлекателен потребителски опит.

5. Предварителен преглед и публикуване

Gutenberg предлага функция за предварителен преглед, която ви позволява да видите как ще изглежда вашата публикация преди да бъде публикувана. Така може да се уверите, че всичко е наред преди да споделите съдържанието си със света.

В заключение, Gutenberg предлага мощни инструменти за създаване на качествено и атрактивно съдържание. С малко практика и търпение, вие може да впечатлите вашите посетители с професионално оформени публикации.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *