Коя е най-добрата платформа за електронна търговия през 2020?

Изборът на най-добрата платформа за електронна търговия е голямо решение и това ще има дългосрочен ефект върху начинанието ви напред. Това също е трудно решение, с много различни променливи, които трябва да се вземат предвид. Искам да кажа, че избирането на най-добрата платформа за електронна търговия е нещо като да изберете най-добрата кола. Днес ще ви помогна с това! Следва задълбочено сравнение на най-добрите платформи за електронна търговия на пазара.

Това ръководство ще ви помогне да намерите най-добрата платформа за електронна търговия за вашите индивидуални нужди. Ще разгледаме редица характеристики и функции, предлагани от топ лидерите в индустрията за електронна търговия, и след това ще посочим коя ще бъде най-добрата платформа за електронна търговия за различни типове потребители.

Топ 5 най-добри платформи за електронна търговия

При избора на окончателния състав реших да се съсредоточа върху няколко фактора: популярност, цялостна репутация, функции, обслужване на клиенти, ценообразуване и лекота на използване – всичко това се основава на предварителни тестове и предишния ми опит с платформите.

Ще разгледаме следните платформи за електронна търговия:

 1. Shopify (shopify.com)
 2. WooCommerce (woocommerce.com)
 3. BigCommerce (bigcommerce.com)
 4. Magento (magento.com)
 5. Wix eCommerce (wix.com/ecommerce/)

Ами всички останали платформи за електронна търговия?

Добре, така че първото нещо, което всеки осъзнава, когато започне да търси най-добрата компания за електронна търговия за следващия си проект, е общото изобилие от софтуер на този пазар. В случай, че не сте в крак с темата, ето всички платформи, които смятах за титлата най-добра платформа за електронна търговия:

 • Wix, Shopify, WooCommerce, BigCommerce, Magento, Jimdo, LemonStand, Volusion, OpenCart, osCommerce, Spark Pay, 3dcart, Big Cartel, Squarespace, Selz, Gumroad, Storenvy, Weebly, E-junkie, SendOwl, Ecwid, X-Cart, PrestaShop, FoxyCart, ZenCart, MoonFruit.

Това са всички популярни платформи за електронна търговия, които имат своите общности и отдадени потребители. И, разбира се, всички те се наричат най-добрата платформа за електронна търговия на пазара … но нещата стоят точно така, предполагам.

И все пак, когато изграждаме сравнение като това, трябва да стесним нещата, така че да бъдат лесно смилаеми и да се съсредоточим върху истинските лидери в бранша. Това ще направим сега.


Кръг 1: Кой печели състезанието за популярност?

Докато Shopify е може би първото име, за което повечето хора се сещат, когато чуят „електронна търговия“, действителният лидер в пространството за електронна търговия е WooCommerce (диаграма от Visualizer).

Chart by Visualizer

Това са данни на BuiltWith.com и според тези цифри WooCommerce има ~ 25% пазарен дял като цяло – в цялата мрежа. Означава ли това, че WooCommerce е може би наистина най-добрата платформа за електронна търговия от всички тях? Нещата може да не са толкова прости.

Бърз поглед към Google Trends през последните 15 години – което, признавам, не е 100% точен източник на пазарни тенденции – можем да видим няколко интересни неща:

* Не включих Wix електронна търговия, защото е невъзможно да се направи разлика между хората, търсещи общия конструктор на уебсайтове на Wix, и неговата функционалност за електронна търговия.

Първо, въпреки че е първи по пазарен дял, WooCommerce не е победителят в показателя на Google за „интерес във времето“. Той е зад Shopify (в момента държи короната) и е почти наравно с Magento (лидер през 2014 г.).

Когато намалим малко, можем да видим, че пространството за електронна търговия е доминирано от Magento през по-голямата част от десетилетието, като Shopify е в състояние да го изпревари около ~ 2014 и WooCommerce изпреварва Magento през ~ 2017.

Добре, но какво ни казва това?

Всеки има свой собствен начин на гледане на Google Trends, но трябва да се има предвид, че показателят „интерес във времето“ на Google се отнася само до популярността на думите за търсене – като например колко често хората търсят нещо – това обаче не отразява, какво се случва след това или коя е най-добрата платформа за електронна търговия. С други думи, това не ни казва много за броя на регистрациите, броя на потребителите, броя на активните сайтове и прочие.

Единственото нещо, което основно показва е колко популярна е идеята за нещо в мрежата. Shopify просто става все по-популярен в това отношение постоянно. Те се рекламират на няколко места, нови хора научават за марката всеки ден и след това търсят Shopify в мрежата.

Това не прави Shopify най-добрата платформа за електронна търговия, но със сигурност кара човек да обърне внимание и да разгледа по-внимателно. Което ще направим.


Кръг 2: Характеристики

Нека започнем, като разгледаме по-забележителните характеристики на всяка от нашите платформи за електронна търговия. Въпреки че можете да намерите цялата тази информация на официалния уебсайт на всяка платформа, винаги е добре да ги погледнете на едно място. Следователно:

ShopifyWooCommerceBigCommerceMagentoWix eCommerce
Абонаментна услуга.Самостоятелен софтуер (трябва да бъде инсталиран на уеб сървър).Самостоятелен софтуер + абонаментна услуга.Абонаментна услуга.Абонаментна услуга.
Включен е поддомейн и място за хостинг за вашия магазин за електронна търговия + можете да свържете собственото си име на домейн.Част е от вашия съществуващ уебсайт на WordPress и е дълбоко интегриран с него.Включен е поддомейн и място за хостинг за вашия магазин за електронна търговия + можете да свържете собственото си име на домейн.Включен е поддомейн и място за хостинг за вашия магазин за електронна търговия + можете да свържете собственото си име на домейн.Включен е поддомейн и място за хостинг за вашия магазин за електронна търговия + безплатно потребителско име на домейн (или свържете вашето собствено).
Функции за управление на продукти.Функции за управление на продукти.Функции за управление на продукти.Функции за управление на продукти.Функции за управление на продукти.
Функции за управление на поръчки.Функции за управление на поръчки.Функции за управление на поръчки (+ такси за доставка).Функции за управление на поръчки.Функции за управление на поръчки.
Множество системи за плащане.Множество системи за плащане.Множество системи за плащане.Множество системи за плащане.Множество системи за плащане.
Основно управление на клиентите.Управление на клиенти само чрез приставки на трети страни.Управление на клиенти чрез клиентски групи и други.Основно управление на клиентите.Основно управление на клиентите.
100+ професионални теми, плюс още стотици на трети страни.Хиляди теми, достъпни в мрежата (безплатни и платени).Няколко теми, достъпни в мрежата.100+ професионални теми.500+ професионални шаблона.
Подходящ за мобилни устройства + можете директно да редактирате HTML и CSS.Подходящ за мобилни устройства, доколкото темата го предоставя.Структура, оптимизирана за мобилни устройства.Подходящ за мобилни устройства.Подходящ за мобилни устройства.
Неограничен трафик.Трафикът зависи от хоста.Трафикът зависи от хоста.Неограничен трафик.Неограничен трафик.
Добри отчети за продажбите и дейността на магазините.Добри отчети за продажбите и дейността на магазините.Разширени и задълбочени отчети за продажбите и дейността на магазините.Страхотен модул за анализ, с отчети, фунии за покупки, статистики за изоставени колички и много други.Сравнително добри отчети за продажбите и дейността на магазина.
Отстъпки, карти за подаръци и кодове на купони.Отстъпки и кодове на купони.Отстъпки и кодове на купони.Отстъпки и кодове на купони.Отстъпки и кодове на купони.
Различни канали за продажба, включително точка на продажба, модул Facebook, прост бутон за закупуване и други.Налични са хиляди разширения.Налични са над 5000 разширения.Позволява ви да продавате лично със Square, а също така да продавате на онлайн пазари и социални платформи.Налични стотици Wix приложения.
Налични са хиляди приложения за Shopify.Вградена многоезична поддръжка. Функции на бюлетина. Наличен API.Вграден дропшипинг чрез Modalyst.
Сравнение на характеристиките на най-добрите платформи за електронна търговия

Нещото, което трябва да осъзнаете веднага е, че всяка от тези платформи за електронна търговия предлага основно един и същ набор от „ключови функции за електронна търговия“ – функции, които са от съществено значение за всеки онлайн магазин.

Дяволът е в детайлите, така че, когато избирате най-добрата платформа за електронна търговия за себе си, вероятно трябва да се съсредоточите върху неща, които са по-нишови по своята същност, но може да означават света за вашия бизнес. И пълният списък с тях може да бъде огромен, затова ви призовавам да направите свое собствено проучване и задълбочено сравнение, след като имате обща представа за платформата, която искате да изпробвате.

Например Shopify разполага със своята POS (point of sale) система, която ви позволява да продавате продуктите си в движение или във вашия физически магазин без хартия, без допълнителни инструменти или машини за електронна търговия – като външни касови апарати и др. Това може да намали вашите общи разходи за управление на магазин.

Забележка. Не смятам, че трябва да правя изявления от рода на „Тук повече ми харесва управлението на продуктите на WooCommerce, отколкото на Shopify“, защото всъщност това не носи голяма стойност в дискусията. Аз съм просто човек. Потребител. И моето мнение за най-добрата платформа за електронна търговия не е по-важно от това на другия човек. Неизбежно е, че начинът, по който WooCommerce прави дадено нещо, например, ще бъде по-добър за някои от вас, отколкото как Shopify прави същото. И обратно. Така че ключовото тук е да проверите сами всички тези функции и да сравните коя платформа просто се чувства по-добре.

Като се има предвид това, когато става въпрос за най-добрата платформа за електронна търговия въз основа на общото богатство от функции, които всяка платформа може да предложи, бих ги оценил по следния начин:

ShopifyWooCommerceBigCommerceMagentoWix eCommerce
10 / 109.5 / 109.5 / 109.5 / 108.5 / 10

Знам, че това може да не изглежда толкова полезно на момента, но моля, потърпете ме. Тази оценка се свежда до цялостния фокус на Shopify върху предоставянето на почти всяка функция, от която собственикът на магазин може да се възползва, а не само да отделя 100% на онлайн присъствие. Просто, Shopify е единственият играч тук, който е еднакво подходящ да работи за вас онлайн и офлайн. Но отново, това е лично мое мнение.


Кръг 3: Налични дизайни

След това нека поговорим за най-добрата платформа за електронна търговия, когато става въпрос за персонализиране на дизайна.

(Не само готови дизайни, но и цялостните способности на платформите, когато става въпрос за персонализации и корекции на това как изглежда завършения магазин).

Нека ги разгледаме една по една:


Дизайни в Shopify

Наличните в Shopify дизайни са много впечатляващи, модерно изглеждащи и би трябвало да могат да покрият почти всяка ниша или вид бизнес.

Единственият недостатък е, че в момента има само около десет безплатни теми. Shopify изглежда намалява броя на безплатните теми. Сигурен съм, че преди няколко години имаше повече. Що се отнася до платените теми, цените им се движат около $ 160 – $ 180 на парче.

Shopify Themes Screenshot

Само бележка; когато търсите дизайн, не е нужно да обръщате толкова внимание на конкретния тип продукти, представени в демото – те са само пример и не определят целта на темата.

След като изберете тема, всички те могат да бъдат коригирани доста добре, включително неща като заглавката, настройките на долния колонтитул, типография, цветове, предварителни настройки и др. Разбира се, можете също така да зададете фонове и изображения точно както имате нужда от тях.

В крайна сметка Shopify има за цел да ви предостави частично предварително запълнен дизайн, който трябва само да настроите, за да отговаря на вашите точни нужди през повечето време. Това не е празно платно, където просто сте хвърлени и не знаете какво следва.


Дизайни в WooCommerce

Както вероятно вече знаете, няма такова нещо като дизайн в WooCommerce. Под капака, WooCommerce е плъгин за WordPress и като такъв той съдържа своето съдържание и информация – вашите продуктови списъци – чрез текущата ви тема на WordPress.

Това има както своите предимства, така и недостатъци.

От една страна, можете да продължите да използвате текущата си тема и всичко би трябвало да работи добре. Така че по-малко неприятности от ваша страна, ако вече имате работещ уебсайт на WordPress.

Но от друга страна, може да се натъкнете и на някои затруднения, тъй като определени части от магазина не се показват, както искате. В екстремни сценарии може дори да сте принудени да промените темата на сайта изцяло, за да направите всичко да пасне (но това не се случва често).

Като се има предвид това, да накарате нещата да изглеждат точно така, както ви трябват, може да изисква известна работа и рядко ще получите идеалния резултат, без да правите някои ръчни модификации в CSS на темата или чрез други средства или плъгини.

Ето как изглежда моят тестов магазин в момента с темата на WordPress по подразбиране:

Използваема, но далеч от перфектна.

Като цяло, когато изграждате изцяло нов онлайн магазин, препоръчително е да изберете конкретна тема, оптимизирана за WooCommerce, вместо да използвате нещо общо.

Ето как изглежда същият мой магазин с официалната тема на WooCommerce – Storefront:

Само за да бъдем 100% честни, трябва да споменем хилядите теми на WordPress, налични в мрежата … и повечето от тях са в състояние да се справят с настройка на магазин на WooCommerce. Така че WooCommerce е може би най-добрата платформа за електронна търговия от гледна точка на гъвкавостта на дизайна.

И най-важното е, че много от тези теми са напълно безплатни, така че ще сведе до минимум първоначалните разходи за настройка, но повече за това по-късно.

В крайна сметка, когато изборът на теми на Shopify беше страхотен за своето нестандартно качество, WooCommerce ви дава много повече по отношение на възможните персонализации, но също така изисква повече работа.


Дизайни в Magento

Въпреки че нямам много опит с платформата – въпреки популярността й – от това, което виждам, Magento не е много силен в дизайнерския отдел.

Първо, компанията зад Magento не предлага собствени теми, така че просто получавате основния софтуер. Това означава, че трябва да отидете при трети страни, за да получите нещо.

Двата най-популярни източника на дизайни на Magento са общността на Magento Connect и … познахте, ThemeForest – там има раздел за Magento.

Всички тези теми обаче просто не са толкова зашеметяващи (поне според мен), може би освен няколко теми в ThemeForest и получавате много повече разнообразие и модерно изглеждащи дизайни от другите платформи за електронна търговия в този списък.


Дизайни в BigCommerce

Начинът, по който BigCommerce подхожда към темите, е подобен на стратегията на Shopify. Това, което получавате, е набор от добре проектирани дизайни на онлайн магазини, които следват определен стил и трябва да бъдат коригирани само тук и там.

BigCommerce ви дава достъп както до безплатни, така и до платени теми, въпреки че безплатният отдел е дори по-малък от Shopify’s – само седем теми по време на писането. Ако насочите вниманието си към платени теми, те могат да станат доста скъпи – често от 145 до 250 долара.

След като изберете вашата тема, персонализирането е много добро. Има много настройки, с които да играете. Получавате общи настройки за цвят, горни колонтитули, долни колонтитули, бутони, заглавия на секции, плъзгачи и др. Като цяло, приятен и мощен интерфейс.

Също така си струва да се отбележи, че всички тези теми са оптимизирани за мобилни потребители.


Дизайни в Wix eCommerce

Wix рекламира 500+ предварително направени шаблона, от които можете да избирате, но само около ~ 100 са наистина оптимизирани за електронна търговия. Все пак винаги можете да вземете тема, която не е за електронна търговия, и да добавите функционалност на магазина.

И дори с темите, посветени на електронната търговия, имате много избор. Например ще намерите различни теми за тениски, грим, технологии и т.н.

След като изберете тема, можете да я редактирате чрез визуалния редактор за плъзгане и пускане на Wix. Можете също така да влезете в режим на разработка, ако искате да правите директни редакции на код, което е удобно за по-напреднали потребители.

Преценката

Като цяло, BigCommerce изглежда предлага малко повече възможности за персонализиране на дизайна, отколкото Shopify. Просто има още елементи, които могат да бъдат коригирани или прецизирани за начина, по който изглежда и се чувства вашият магазин. Wix електронната търговия също се справя добре тук със своя Dev режим.

В края на краищата обаче все още смятам интерфейса на Shopify за малко по-приятелски настроен и оставам с впечатлението, че дизайните на Shopify се нуждаят от малко по-малко работа, преди да изглеждате правилно на 100%.

Но след това идва, WooCommerce, и неговата съвместимост с хиляди теми на WordPress. Само за това трябва да поставя WooCommerce на първо място тук. Така че окончателната ми преценка е:

ShopifyWooCommerceBigCommerceMagentoWix eCommerce
9 / 1010 / 109 / 107 / 109 / 10


Кръг 4: Поддръжка на клиенти

Управлението на магазин за електронна търговия е сложно нещо и може да дойде момент, в който да имате нужда от помощ с каквато и платформа да изберете.

Когато това се случи, начинът, по който получавате помощ, ще варира коренно между различните платформи. Например, тъй като основният плъгин WooCommerce е безплатен инструмент с отворен код, няма нито един източник за поддръжка за самата WooCommerce. Вместо това ще трябва да се свържете с други средства.

Имайте предвид тези важни разлики, докато вземате решение …

Като цяло Shopify, BigCommerce или Wix eCommerce са може би най-добрите опции за платформа за електронна търговия, ако оценявате възможността да получите лесно поддръжка, но нека не изпреварваме себе си!


Поддръжка на клиенти с Shopify

Що се отнася до самата платформа Shopify, се предлага денонощна поддръжка. Има няколко различни начина, по които можете да се свържете:

 • Чат на живо
 • Имейл
 • Телефон
 • Twitter (да, Twitter е официално посочен канал за поддръжка)

Shopify предлага и подробна база от знания, с която можете да си помогнете.

Не всички инструменти, които ще използвате в магазина си, обаче ще бъдат официални инструменти на Shopify. Тоест вероятно ще използвате някои приложения на трети страни, както и може би тема на Shopify на трета страна.

В този случай ще трябва да се свържете с разработчика на този продукт за поддръжка, която може да бъде засегната или пропусната в зависимост от разработчика.


Поддръжка на клиенти с WooCommerce

Основната приставка WooCommerce е безплатен инструмент с отворен код. Това е добре за поддържане на ниски разходи, но също така означава, че не е задължително да има специална поддръжка за основния безплатен инструмент.

Това не означава, че нямате късмет. Първо, WooCommerce поддържа публична база от знания, която можете да използвате, за да си помогнете. Освен това екипът на WooCommerce предлага поддръжка за всички платени разширения, които те предлагат. Според тях „Поддържаме само нашите Продукти, продавани на WooCommerce.com“.

Освен това можете да намерите много помощ от общността, защото WordPress / WooCommerce е толкова популярен. Има много уроци, групи във Facebook и т.н., които могат да ви помогнат да намерите отговори. Или можете да платите за услуга за поддръжка на WordPress, някои от които предлагат специални планове за поддръжка на WooCommerce.

И накрая, подобно на Shopify, обикновено можете да получите поддръжка директно от разработчиците, ако закупите тема или разширение на трета страна.


Поддръжка на клиенти с BigCommerce

Подобно на Shopify, BigCommerce предлага денонощна поддръжка за основната платформа за електронна търговия. Можете да получите поддръжка чрез:

 • Чат на живо
 • Имейл
 • Телефон

Този персонал за поддръжка може да ви помогне и с нещо повече от технически неща, тъй като BigCommerce ги рекламира, за да могат да помогнат с „всичко, свързано с продажбите в BigCommerce и разрастването на вашия бизнес“.

BigCommerce също има голяма база от знания, ако предпочитате да си помагате.


Поддръжка на клиенти с Magento

Magento е нещо като WooCommerce, когато става въпрос за предлагане на поддръжка. Докато ще говоря за ценообразуването по-подробно в следващия раздел, Magento се предлага в два пакета:

 • Безплатен инструмент с отворен код, който можете да инсталирате сами (наречен Community Edition).
 • Хоствана (и платена) корпоративна услуга от екипа на Magento.

Ако използвате безплатното издание на общността, Magento не предоставя поддръжка. Вместо това ще трябва да разчитате на подкрепа от общността или да платите за услуга за поддръжка на трета страна.

Ако обаче платите за корпоративната версия на Magento, ще получите специална поддръжка по телефона и имейла.

Подобно на останалите, Magento също поддържа база от знания, която можете да използвате.


Поддръжка на клиенти с Wix eCommerce

Wix eCommerce предлага добър набор от опции за получаване на помощ.

Ако предпочитате маршрута за самопомощ, Wix разполага с подробна база знания, с която можете да се консултирате.

Ако искате помощ от техен специалист, можете да получите 24/7 поддръжка на английски език по телефона чрез услугата за обратно повикване на Wix. Wix предлага и телефонна поддръжка на френски, италиански, португалски и испански, въпреки че тези езици не са налични 24/7.

Можете също да отворите билет, ако не искате да използвате телефона.

ShopifyWooCommerceBigCommerceMagentoWix eCommerce
10 / 107 / 1010 / 107 / 1010 / 10

Кръг 5: Лесна употреба

Има две ключови характеристики, които влизат в сила при разглеждането на аспекта на лекотата на използване на нашата най-добра платформа за електронна търговия:

 1. Колко лесно е да започнете и да изградите онлайн магазин от нулата.
 2. Може ли потребителят надеждно да се справи с всичко сам, без никаква външна помощ.

Нека да видим как сравняват нашите претенденти:


Лекота на използване в Shopify

Процесът на регистрация в Shopify е много добре оптимизиран. Напътства потребителя стъпка по стъпка и не изисква твърде много информация на всеки етап.

За да започнете, всичко, което е необходимо, е вашият имейл адрес, парола и име за вашия магазин. След това Shopify ви хваща за ръка и задава няколко въпроса, за да разберете по-добре къде се намира вашият бизнес. Цялата тази информация им помага да оптимизират магазина ви по-добре от самото начало.

След регистрацията получавате достъп до главното табло за управление. То е много изрядно и върши чудесна работа, като ви насочва в правилната посока и към всички най-важни задачи, които можете да направите, докато управлявате магазина си.

Има вашите поръчки, продукти, клиенти, отчети, всичко.

Също така Shopify възприема интересен подход, когато става въпрос за разположението на самия онлайн магазин в потребителския панел. По принцип, с Shopify, онлайн магазинът не е всичко-до-края на всички ваши инструменти за продажба и докато растете, той може да се превърне само в един от няколкото канали за продажба, работещи за вас.

Ето защо всички задачи за управление, които са изцяло свързани с онлайн магазина, се обработват в раздела „Онлайн магазин“ под „Канали за продажба“ (можете да видите връзката в страничната лента на изображението по-горе).

Освен онлайн магазина, Shopify ви позволява да използвате и обикновен бутон за покупка, модул за продажба на Facebook или тяхната известна система на точка на продажба (за продажба в реално местоположение).

Всичко това е наистина страхотно и общата липса на шум в потребителския интерфейс прави всичко много лесно за използване, не само когато за първи път настройвате магазина, но и когато се занимавате с него ежедневно.

Дори малко по-скучните неща – като основните настройки на магазина – са представени приятелски, не объркващо.

Като цяло трябва да призная Shopify в отдела за лесно използване – 10/10.


Лекота на използване в WooCommerce

Стартирането на магазин на WooCommerce е повече от просто … но само при условие, че вече имате работещ уебсайт на WordPress.

На първо място, нека имаме предвид, че WooCommerce е софтуер за електронна търговия, докато Shopify и BigCommerce са услуги за електронна търговия, които не изискват никаква инсталация сама по себе си. За да започнете с WooCommerce, първо трябва да намерите добър хост, да инсталирате WordPress в акаунта си и едва след това да продължите към WooCommerce частта от сделката. За щастие, в наши дни всички добри уеб хостове предлагат инсталиране на WordPress с едно кликване.

След като имате WordPress, основно всичко, което правите, е да инсталирате основния плъгин за WooCommerce, да го активирате и сте готови.

След това WooCommerce ще ви преведе през техния вграден съветник и ще ви помогне да зададете всички подробности за работата на вашия онлайн магазин.

По време на което се обяснява целта на всяка страница в магазина, можете да зададете локала на магазина (валута, местоположение, единици по подразбиране), данъци, интеграция на онлайн плащания и други неща.

Единственият недостатък във всичко това е, че по някакъв начин първо трябва да се докопате до сайт на WordPress. И добре, знам, че това не е особено проблем за вас може би, но трябва да помним, че WordPress може да бъде доста объркващо за начинаещи и че необходимостта първо да настроите сайт на WordPress и едва след това магазин на WooCommerce далеч не е интуитивен.

Дори след като успеете да инсталирате всичко, текущата работа с магазина ви не е толкова ясна, колкото например с Shopify. Дори поглеждайки основната странична лента на WordPress, става ясно, че компонентите за електронна търговия се губят малко сред всички други неща, подходящи за WordPress:

Добре, може би не трябва да бъда толкова критичен към WooCommerce. Всичко, което тук наричам „проблем“, всъщност е проблем само през първите няколко пъти, когато се научите да взаимодействате с цялата настройка. След това е доста гладко плаване и административните задачи могат да бъдат изпълнени много ефективно.

Освен това, ако вече имате основно разбиране за WordPress като платформа, ще откриете, че управлението на продукти работи много като управление на публикации или страници.

Като цяло бих казал, че WooCommerce е толкова лесен за използване, колкото Shopify … ако не беше първоначалната настройка и фактът, че не е самостоятелен инструмент. За мен това е 8.5 / 10 за лесна употреба.


Лекота на използване в Magento

Получаването на онлайн магазин, стартиран на Magento от нулата, е дори по-проблематично, отколкото на WooCommerce. Първо, има две версии на Magento: първата е безплатната версия на общността (която е софтуер, който можете да изтеглите и след това да инсталирате на сървър – нещо като WordPress + WooCommerce), втората е хоствана услуга (една за което можете просто да се регистрирате – нещо като Shopify).

Нека разгледаме безплатната версия на общността тук, поради причини, които ще обясня в раздела за ценообразуване.

Така че, за да стартирате каквото и да е на Magento, първо трябва да вземете основния софтуерен пакет Magento и да го инсталирате на вашия уеб сървър на ръка, или да използвате инсталатора с едно щракване с вашия хост. Повечето от популярните хостинг компании ви дават тази възможност.

Не препоръчвам да инсталирате платформата ръчно. Въпреки че има официални документи и много уроци, това все още е доста технически процес, с който не е нужно да се занимавате.

След инсталацията основното табло е доста ясно и ви дава всички основни функции в добре подредено меню.

Като се има предвид това, външният вид и усещането на всичко е много по-техническо, отколкото в Shopify или BigCommerce. Magento е по-насочен към това да ви предостави всички възможни функции за електронна търговия и след това да ви позволи да решите колко от него наистина имате нужда. Отчетите са страхотни, както и всички статистически данни и анализи, които получавате за състоянието на вашия магазин, но като цяло това е по-платформа на корпоративно ниво и може би не е толкова лесно да се разбере за някой, който тепърва влиза в своето електронно търговско пътуване.

Като цяло Magento има своята крива на обучение, която е малко по-стръмна от Shopify или WooCommerce, но по-голямата част от нея е в първоначалната настройка и пускането на вашия магазин в експлоатация. И все пак давам 7/10 най-вече поради трудната инсталация.


Лекота на използване в BigCommerce

Под капака BigCommerce е подобен на Shopify – и двете са базирани на облак платформи за електронна търговия и и двете са нещо, за което се регистрирате, а не нещо, което изтегляте и след това инсталирате сами.

Поради това настройката на BigCommerce също е много лесна, точно както Shopify. След като предостави обичайното: имейл адрес, парола и т.н., BigCommerce задава няколко допълнителни въпроса за естеството на вашия бизнес и след това ви пуска в таблото за управление.

Това табло за управление е хубаво, няма особени проблеми с него, но е по-малко приятелско от Shopify. Признавам, може би просто аз и моите собствени предпочитания към определени избори на потребителски интерфейс пред останалите.

Така или иначе всичко, което трябва да бъде в таблото за електронна търговия е достъпно тук.

Единственият очевиден недостатък е управлението и коригирането на дизайна на вашия магазин. Този е малко тромав и не толкова интуитивен, колкото да се занимаваш с теми на WooCommerce или Shopify. Като изключим това, управлението на продукти, клиенти, поръчки и т.н., всичко е страхотно.

В крайна сметка трябва да дам BigCommerce 9.5 / 10 за лекота на използване.


Лекота на използване в Wix eCommmerce

Wix eCommmerce е лесна за използване по собствен начин, но може да отнеме малко време, за да свикнете с това как функционира интерфейсът.

Началото е достатъчно лесно. Първо ще изберете вашия шаблон на сайта на Wix, който видяхте по-горе. След това можете да отворите таблото за управление на магазина, където ще получите специални зони за продукти, магазини, поръчки и други за управление на аспектите свързани с електронна търговия на вашия сайт:

Добавянето на продукт е доста просто и можете също така да настроите разширени подробности, като опции за продукта (размер, цвят и т.н.) и подробности за инвентара / доставката:

За да конфигурирате подробности, като данъци и опции за плащане, ще работите в областта за настройки. Тъй като Wix има собствена услуга за обработка на плащания, е много лесно да започнете да приемате плащания с кредитни карти. Wix ви предоставя и инструменти, които да ви помогнат да изчислите данъчните си ставки.

Като цяло, това е доста лесно и нетехническо, след като разберете интерфейса.


Що се отнася до общото резюме на лекотата на използване, трябва да призная Shopify, Wix eCommerce и BigCommerce като най-добри платформи за електронна търговия. Колкото и да са страхотни WooCommerce и Magento, начинаещ потребител просто няма да може да настрои тези платформи самостоятелно.

ShopifyWooCommerceBigCommerceMagentoWix eCommerce
10 / 108.5 / 109.5 / 107 / 109 / 10

Кръг 6: Ценообразуване

Сега най-добрата част. Или най-лошата част?

Предполагам, че е най-доброто, ако сте с готовата версия на WooCommerce, и най-лошото, ако сте с Magento … но леко изпреварвам себе си.

Ето пълното сравнение на ценовата таблица:

ShopifyWooCommerceBigCommerceMagentoWix eCommerce
$ 9 / месец *
$ 29 / месец
$ 79 / месец
$ 299 / месец

Платен месец за месец

* Този план е ограничен
$ 0 за самия софтуер

~ $ 100 / година за хостинг
$ 29.95 / месец
$ 79.95 / месец
$ 249.95 / месец

решения на ниво предприятие, до $ 900 + / месец

Платен месец за месец
$ 0 за издание на общността на самия софтуер

~ $ 100 / година за хостинг

до $ 15 000 или дори $ 50 000 / година за корпоративното издание
$ 17 / месец
$ 25 / месец
$ 35 / месец

Плаща се за година

Едно важно нещо, което трябва да отбележим, е да не се вълнувате прекалено от привидно атрактивните цени на WooCommerce. Макар че да, самата платформа е безплатна и всички компоненти, необходими за нейното функциониране (включително плащания с PayPal и т.н.) са безплатни, може да се наложи редица платени разширения, за да получите някои полезни допълнителни функции. Това ще увеличи сметката ви.

Например и знам, че всеки бизнес е различен и се нуждае от различни елементи, но мисля, че можем да предположим, че тези разширения ще се окажат полезни за повечето:

 • Product Add-ons – Дайте на клиентите си възможност да персонализират покупката си или да добавят персонализация. $49.
 • Product Search – Уверете се, че клиентите намират това, което искат, когато търсят във вашия сайт. $49.
 • Checkout Add-ons – Акцентирайте на съответните продукти, оферти като безплатна доставка и други разпродажби по време на плащане. $79.
 • Cost of Goods – Лесно проследявайте печалбата, като включите разходите за стоки в отчетите си. $79.
 • WooCommerce Customer History – Наблюдавайте как клиентите ви използват магазина ви, поддържайте пълен дневник на историята на покупките и изчислете общата стойност на поръчки на клиентите ви. $49.

Когато съберем всичко това, сумата се равнява на $305. И ако искате поддръжка за повече от една година, считайте това за годишно плащане.

Разбира се, всички тези добавки могат да бъдат закупени не в началото, ами точно когато имате нужда от тях, но все пак това е инвестиция, която трябва да сте готови да поемете.

Също така, хостинга. В таблицата по-горе казвам, че това е около $ 100 / година. Получих този номер от SiteGround. Те имат някои хостинг планове, които обещават да бъдат оптимизирани за WooCommerce. От трите налични нива не бих препоръчал да слизате под GrowBig или GoGeek, които са съответно 5.95 и 11.95 долара. Следователно това възлиза на $ 71.40 за първата година и $ 143.40 за всяка следваща година.

Да продължим с изчисленията, да кажем, че имате нужда от само половината от разширенията, споменати по-горе, така че около $ 155 допълнителни инвестиции са необходими, за да ги получите. Плюс хостингът – $ 72 – и имаме $ 227 за първата година. Все още много – много – атрактивни цени, но далеч не са „безплатни“.

И още не сме приключили.

Друго нещо, което трябва да имате предвид, когато избирате най-добрата платформа за електронна търговия за себе си, е да проверите таксите за транзакции и тарифите за обработка на кредитни карти.

Обикновено можете да очаквате около 2.5-3% + 0,30 $ на транзакция при обработка на плащания. Въпреки това, в зависимост от платежната система, която използвате, може да получите двойно таксуване с някои платформи за електронна търговия.

Например Shopify таксува 2% за транзакция, ако искате да използвате външна система като PayPal вместо Shopify Payments. На всичкото отгоре, PayPal също таксува собствена такса в диапазона от 2.9% + 0.30 долара на транзакция. Тези неща могат да увеличат разходите ви и това не е без значение, ако тепърва започвате и всяка стотинка има значение.

Доколкото знам, BigCommerce и WooCommerce не поставят такса върху транзакциите ви, така че единствените такси, които плащате, са тези на платежната система.

Като цяло за мен всичко се свежда до това:

ShopifyWooCommerceBigCommerceMagentoWix eCommerce
10 / 1010 / 109 / 107 / 1010 / 10

Обичам WooCommerce за факта, че можете да я получите само за цената на хостинга и обичам Shopify за техния план от $ 9 Lite. Ето защо и двете получават 10/10.


Най-добрата платформа за електронна търговия: Окончателна оценка

Ето как стоят нещата предвид всичко казано по-горе:

Ето още един поглед към всички характеристики, оценени при търсене на най-добрата платформа за електронна търговия:

ShopifyWooCommerceBigCommerceMagentoWix eCommerce
Характеристики10 / 109.5 / 109.5 / 109.5 / 108.5 / 10
Дизайни9 / 1010 / 109 / 107 / 109 / 10
Поддръжка на клиенти10 / 107 / 1010 / 107 / 1010 / 10
Лесна употреба10 / 108.5 / 109.5 / 107 / 109 / 10
Ценообразуване10 / 1010 / 109 / 107 / 1010 / 10
ОБЩО9.8 / 109.0 / 109.4 / 107.5 / 109.3 / 10

Но разбира се, това е само моето собствено мнение и аз напълно уважавам това, че може да имате още един фаворит в този списък. Чувствайте се свободни да споделяте в коментарите. Коя е най-важната функция, която трябва да има най-добрата платформа за електронна търговия?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *